Taper flest, men skaper også nye hjerneceller
For dem som føler at for mange av de små grå er gått tapt, kan det kanskje være en trøst å vite at det dannes nye hjerneceller hele livet, viser ny forskning.
- Ved fødselen har hjernen rundt 130 milliarder hjerneceller. Mange av disse cellene dør i den normale aldringsprosessen, men likevel blir vi ikke dummere og dummere. Det skyldes at alt vi opplever og alt som foregår rundt oss, setter spor i hjernen, sier leder i Norsk nevrologisk forening, professor Espen Dietrichs ved Rikshospitalet.
Fra mandag 10. mars til fredag 14. mars arrangerer Nevrologiforeningen Hjerneuken 2003 - en internasjonal opplysningskampanje for å lære folk å ta bedre vare på hjernen sin.
Det blir åpne publikumsrettede arrangementer flere steder i landet om sykdommer i hjernen.
Fysisk trening
Hjernecellene danner hele tiden nye kontakter, slik at de kan sende signaler til hverandre. Hver hjernecelle kan danne opptil 60 000 slike kontakter. Når vi lærer noe nytt, enten det er noe rent teoretisk eller å lære en ny bevegelse eller ferdighet, får vi flere og bedre kontakter mellom hjernecellene.
- Jo mer aktive vi er, jo flere kontakter blir det dannet. Og jo flere kontakter og mer veltrent hjernen er, jo større blir hjernekapasiteten, sier Dietrichs.
Dersom bruk av hjernen også medfører fysisk virksomhet, gir det en dobbelt gevinst, legger han til, for fysisk trening kan være med på å forebygge sykdommer som hjerneslag.
I tillegg til psykiske og fysiske aktiviteter, er det også viktig å ta vare på hodet sitt ved å unngå røyking, være måteholden med alkohol og prøve å unngå hodeskader ved å bruke sikkerhetsbelte i bil og hjelm når man sykler.
Migrene og hjerneslag
Over 650 000 nordmenn er rammet av hjernesykdommer, og migrene er den vanligste hjernesykdommen.
Hjerneslag er den tredje vanligste dødsårsaken i Norge etter hjertesykdommer og kreft. Det er 16 000 som ramme av hjerneslag hvert år, og 5 000 dør som følge av hjerneslag.
- Det er viktig å lytte til kroppens signaler. En episode med forbigående svakhet i en arm eller et bein, eller en forbigående taleforstyrrelse, kan være et forvarsel om hjerneslag. Da er det viktig å kontakte lege for undersøkelse slik at eventuelle risikofaktorer kan oppdages og videre sykdom forebygges, sier professor Espen Dietrichs.
(NTB)