Annonse

Hele familier rammes av hjertesykdom

Når unge mennesker plutselig faller om av uventet hjertestans, har familiemedlemmene markant større risiko for å få hjerteproblemer.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ifølge legene uhyre viktig at alle unge mennesker som dør plutselig og uventet, blir obdusert, slik at man blant annet kan finne ut om screening av de pårørende skal settes i gang. (Foto: Colourbox)

Risiko for hjertesykdom:

I en ny undersøkelse har forskerne undersøkt slektninger til 470 personer under 36 år som omkom av uventet hjertestans i perioden 2000–2006.

Forskerne har undersøkt i registre om barn, søsken, halvsøsken, foreldre eller besteforeldre har fått konstatert en hjertesykdom i perioden 2000–2011.

Undersøkelsen viser at blant de i alt 3073 slektningene var risikoen for hjertekarsykdommer generelt 30 prosent større enn i resten av befolkningen.

Ser man spesifikt på de nærmeste slektningene (søsken, foreldre og barn), var risikoen 50 prosent større.

Risikoen varierte imidlertid med slektningenes alder. Hos nære slektninger under 35 år var risikoen 400 prosent større enn hos jevnaldrende i resten av befolkningen.

For spesifikke sykdommer var risikoen enda større. For eksempel har de 20 ganger så høy risiko for å få hjertemuskelsykdom (kardiomyopati) og alvorlig hjerterytmeforstyrrelse (ventrikulær arytmi).

Kilder: Henning Bundgaard, hjertelege Henrik Kjærulf Jensen

Fakta:

Plutselig, uventet hjertestans er en betegnelse som brukes når personer omkommer på grunn av hjerteproblemer uten at de har vist sykdomstegn på forhånd.

I noen tilfeller kan man ikke fastslå nøyaktig hva som er årsaken. Særlig hos yngre mennesker er det imidlertid ofte snakk om en arvelig hjertesykdom, som først oppdages etter personens død.

Kilder: Henning Bundgaard, hjertelege Henrik Kjærulf Jensen

Hvert år faller omkring 2500 nordmenn om med plutselig, uventet hjertestans, og når tragedien rammer unge, bør de nærmeste familiemedlemmene være ekstra oppmerksomme på egen helse.

En ny undersøkelse viser nemlig at den avdødes foreldre, søsken og barn har vesentlig større risiko for å få hjerteproblemer enn resten av befolkningen.

Det forteller lege og doktorgradsstudent Mattis Flyvholm Ranthe fra Statens Serum institut i Danmark. Han er en av forskerne bak den nye undersøkelsen som nettopp er blitt publisert i det vitenskapelige tidsskriftet European Heart Journal.

«Mistanken var berettiget»

Undersøkelsen viser at det særlig er blant yngre slektninger risikoen øker. Familiemedlemmer under 35 år hadde opp til 20 ganger så høy risiko for å få spesifikke hjertesykdommer som resten av befolkningen.

– Man har fra tidligere studier hatt mistanke om dette, men nå har vi endelig fått dokumentert det med en stor studie, sier Mattis Flyvholm Ranthe.

Han mener årsaken er at mange hjertesykdommer blant yngre mennesker er arvelige.

Slektninger bør sjekkes

Overlege Henrik Kjærulf Jensen ved Aarhus universitetssykehus mener at den nye undersøkelsen gir viktig kunnskap.

– Nå har vi en solid dokumentasjon for at det er viktig å screene familiemedlemmer, og det gjør vi faktisk allerede i dag. Men det er ikke satt skikkelig i system, og det er litt tilfeldig om de pårørende for beskjed om tilbudet, sier Jensen.

Han har ikke vært en del av den nye undersøkelsen, men kjenner feltet godt, blant annet fra arbeidet som formann for en arbeidsgruppe for arvelige hjertesykdommer i Dansk Cardiologisk Selskab.

Screening redder liv

Ifølge Jensen vil screening av familiemedlemmer bety at legene vil kunne oppdage flere hjertesykdommer i tide, og dermed redde liv.

– Mange av de arvelige hjertesykdommene er det gode muligheter for å forebygge og behandle, sier Jensen.

Grundig detektivarbeid ligger bak

Men hvordan har forskerne egentlig kunnet undersøke dette fenomenet? I første omgang har arbeidet krevd et grundig detektivarbeid for å finne fram til alle som ble rammet av uventet hjertestans i perioden fra 2000–2006.

– Det har vært et krevende arbeid. Vi har gravd fram alle dødsattester for personer under 35 år. Vi har sortert ut alle dem som er døde av for eksempel kreft eller trafikkulykker, og så har vi stått igjen dem som er døde av noe hjerterelatert. Noen av dem har ikke fått noen obduksjon, men i disse tilfellene finnes det kriterier man kan følge for å kunne avgjøre om det er sannsynlig at det er snakk om hjertedød. Dem har vi tatt med i gruppen, forklarer Henning Bundgaard.

Fant 3073 slektninger

I alt fant Henning Bundgaard og kollegene hans fra Rigshospitalet fram til 470 dansker i alderen 1–35 år som ble rammet av uventet hjertedød i perioden 2000–2006.

Arbeidet var opprinnelig en del av en annen studie, men nå har forskerne brukt opplysningene til å finne fram til de avdødes slektninger. Forskerne undersøkte både barn, søsken, halvsøsken, foreldre og besteforeldre, og pasientregistrene ble sjekket for å se om noen hadde fått konstatert en hjertesykdom.

I alt har forskerne undersøkt 3073 slektninger, og de ble fulgt frem til år 2011.

– Det viste seg at søsken, barn og foreldre under 35 år har fire ganger så stor risiko for å få hjertesykdommer som resten av befolkningen. Det er som oftest arvelige sykdommer som setter inn mens man er forholdsvis ung, sier Ranthe, som arbeider ved fra Statens Serum institut.

Uvanlig lidelse

Han understreker imidlertid at dette er sjeldne sykdommer.

– Vi ser på litt over 3000 slektninger, og det er under 300 personer som har noen form for hjertesykdom. Så det er noen sjeldne sykdommer som man plutselig kan falle død om av. Det er viktig å vite hvem man skal undersøke, sier Ranthe.

Obduksjon er viktig

Nettopp derfor mener forskerne at det er viktig å obdusere unge mennesker som plutselig faller døde om.

– Hvis det ikke er noen tegn på noe kriminelt, er det ikke sikkert at personen blir obdusert. Det betyr at det kan være hjertestans, en voldsom allergi, hjerneblødning eller noe helt annet som er dødsårsaken, sier Henning Bundgaard.

– Derfor mener vi at det er uhyre viktig at alle unge mennesker som dør plutselig og uventet, blir obdusert. For hvis vi vet nøyaktig hva personen døde av, så vet vi også hva vi skal lete etter hos den avdødes slektninger. Og undersøkelsen vår viser nettopp at det er veldig god grunn til å undersøke de nærmeste familiemedlemmene, avslutter Bundgaard.

Referanse:

Risk of cardiovascular disease in family members of young sudden cardiac death victims; European Heart Journal; doi:10.1093/eurheartj/ehs350 (pdf)

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS