God sesong for truet dverggås

Ornitologene jubler over at den utrydningstruede dverggåsa har hatt en god hekkesesong i Finnmark.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dverggåsa Imre foto: Morten Ekker, Direktoratet for naturforvaltning

Av: Erik Veigård, journalist, NTB

33 unger ble produsert på hekkeplassene lengst nord. Det er en tilvekst den spesielle gåsearten virkelig kan trenge. Dverggåsa er en av verdens mest truede trekkfugler.

Den europeiske bestanden har i flere år bestått av bare noen titalls fugler.

Færre som hekket

Da dverggåsa var på vei nordover i vår forsto observatørene i Norsk Ornitologisk Forening (NOF) at fuglen var i enda større trøbbel enn tidligere antatt. På vei til hekkeplassene raster fuglene alltid på Stabbursnes i Porsangerfjorden hvor de telles.

Direktoratet for naturforvaltning og NOF hadde ventet å se mellom 20 og 30 hekkende par komme, men bare 30 dverggjess viste seg på den tradisjonelle vårrasteplassen.

33 unger

EU er også engasjert i overvåkingen av den europeiske dverggåsbestanden, og i samarbeid med EU ble hekkeplassene i Finnmark kartlagt i år. Overvåkingen tydet på 13 hekkende par, et lovende tall med tanke på at bare 30 fugler kom til Stabbursnes.

Da høsttrekket startet i slutten av august kom det hele 66 fugler tilbake til rasteplassen i Porsangerfjorden. 33 av dem var årsunger.

Det er ifølge Direktoratet for naturforvaltning den beste ungeproduksjonen som er registrert siden 2002, og ikke siden 1995 har det vært samlet så mange dverggjess i Porsanger.

Powered by Labrador CMS