Sofistikert steinalder

Våre forfedre i steinalderen hamret ikke bare løs med klubber, de brukte ganske så sofistikerte teknikker for å forme redskaper, og gjøre dem klare for kamp og jakt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Redskap fra Blombos Cave i Sør-Afrika, laget av et silikat gjennom å presse et verktøy i tre eller ben mot kantene av steinen. Slik dra små flak av for å optimalisere form eller skarphet. (Foto: Science/AAAS)

Det 75 000 år gamle redskapet du ser på bildet er funnet i Blombos Cave i Sør-Afrika. Teknikken som ble brukt til å utforme det, er i så fall 50 000 år eldre enn forskerne har trodd.

Før funnene i den sør-afrikanske hulen har de tidligste beviser på bruk av teknikken stammet fra steinalderkulturer i Spania og Frankrike for rundt 20 000 år siden.

Teknikken kalles pressure flaking på engelsk. Det er en trykkteknikk, der man presser mot  kanten av en stein slik at den spaltes og små flak skalles av.

Slik oppnås langt større presisjon enn ved å bare slå på et materiale og det blir lettere å forme redskapene eller gi dem en skarpere egg. Et redskap av tre eller ben ble presset mot steinen som skulle tilpasses.

Forskere fra University of Colorado at Boulder har ledet studien.

Bidrag fra UiB

- Teknikken gjør at det blir lettere å påvike skarphet, tykkelse og den generelle utformingen på disse redskapene, som kunne være spydspisser , steinkniver og brukes i begge ender.

Det sier kurator Paola Villa ved University of Colorado Museum of Natural History. Hun er medforfatter på studien som er publisert i Science.

Professor Christopher Henshilwood graver ut i den sørlige delen av Blombos Cave. Henshilwood er professor ved Univeristetet i Bergen og University of the Witwatersrand i Sør-Afrika. (Foto: C. Henshilwood og M. Haaland)

 En av medforfatterne på studien er Christopher Henshilwood,  som er professor på Universitetet i Bergen, i tillegg til University of the Witwatersrand i Johannesburg, Sør-Afrika.

Høyt utviklet repertoar

- Funnet er viktig fordi det viser at moderne mennesker i Sør-Afrika tidlig hadde et høyt utviklet repertoar for verktøyteknikker, sier Villa.

- Det krevde sterke hender for å benytte seg av teknikken. Til gjengjeld oppnådde verktøymakerne god kontroll på utforming og på hvor tynne spissene og bladene skulle bli, noe som ikke kan oppnås kun ved slag mot overflaten, sier Villa. 

Her etterlikner forskerrne teknikken, ved å presse et verktøy i tre mot steinen, et oppvarmet silikat. Bildet er tatt i Iziko Museum, Cape Town. (Foto: C. Thiébaut)

Forskerne spekulerer på om teknikken kan ha blitt oppfunnet i Afrika, og blitt brukt sporadisk der, før den senere ble adoptert og hyppig brukt i Europa, Australia og Nord-Amerika.

Bortsett fra mørk glassaktig lava, japsis (en type porselen) og en del flint av høy kvalitet, kan få steinmaterialer formes med den aktuelle teknikken uten oppvarming i forkant, påpeker forskerne.

De har funnet at teknikken også involverte oppvarmede silikater, en type mineraler, som for eksempel kvarts.

Referanse: 

V. Mourre, P. Villa og C.S. Henshilwood: Early Use of Pressure Flaking on Lithic Artifacts at Blombos Cave, South Africa. Science, 29. oktober 2010. Sammendrag her.

Powered by Labrador CMS