Annonse
null (Foto: ESA)

Selvportrett flere hundre millioner kilometer fra jorda

Kameraet på landingsmodulen Philae har fanget et spektakulært øyeblikk fra Rosettas bane rundt kometen Tsjuryumov-Gerasimenko.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kometen, sammen med sin lille, nye måne Rosetta, raser innover i solsystemet mot sola med en hastighet på over 16 km/s.

Landingsmodulen Philae hengende på Rosetta. I november skal Philae ned på kometens overflate.

Akkurat nå befinner Rosetta seg nesten 435 millioner kilometer fra jorda, mellom banene til Mars og Jupiter, mens Rosetta går i bane rundt kometen 67P/Tsjuryumov-Gerasimenko.

Til sammenligning er det gjennomsnittelig ca. 150 millioner kilometer mellom jorden og solen, en avstand hvor lyset må reise i 8 minutter før det kommer fram hit.

Selfien

Bildet ble tatt den 7. september, og viser det ene solcellepanelet til Rosetta, med kometen hengende i bakgrunnen. Landeren Philae henger på Rosetta som en liten pakke, og skal løsnes fra moderskipet for å foreta reisen ned på kometens overflate. Landingen skal skje i november i år.

Hvis du lurer på hvor Rosetta befinner seg akkurat nå, har ESA laget en 3d-modell av solsystemet, som viser Rosettas tidligere og framtidige bane.

Nærbilde av landskapet til 67P/Churyumov-Gerasimenko. Bildet ble tatt den 5. september, da Rosetta var bare 62 kilometer unna overflaten. En pixel på bildet tilsvarer 1,1 meter. (Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Hvor skal den lande?

Denne helgen skal landingsteamet hos ESA vurdere hvor på kometen Philae skal lande. Landingsstedet annonseres på en pressekonferanse i Paris mandag.

Problemet med å velge landingssted er at Philae må kunne holde kontakten med Rosetta, selv om Rosetta flyr rundt kometen. Lys til solcellene og sprekker og kampesteiner må også tas med i beregningen.

Nytt kart over kometen

Forskere har nå brukt bildene og datamaterialet fra Rosetta for å lage et detaljert kart over Rosetta, som ble sluppet for noen dager siden på en ESA-konferanse.

Det nye kartet over kometen, som har blitt delt inn individuelle, geologiske regioner. (Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Overflaten på Churyumov-Gerasimenko er et virrvarr av daler, skarpe steiner og dype groper. På kartet har kometen blitt delt inn områder hvor landskapet skiller seg ut i forhold til de andre regionene.

Forskerne har bare så vidt begynt på kartleggingsarbeidet, og hele kometkjernen på ca. 3,5 ganger 4 kilometer skal bli grundig studert av Rosetta.

Rådataene kommer fra kamerasystemet OSIRIS på Rosetta, og forskerne skal studere områdene nærmere for å finne mer ut om hvordan regionene ble dannet og hvordan den kjemiske sammensetningen ser ut. 

Hvis du vil vite på hva som skjer med Rosetta om dagen, kan du følge Rosettas egne twitter-konto.

Referanse:

ESA - Rosetta

Powered by Labrador CMS