Fant kreftstamceller

Forskere har funnet egne kreftstamceller i brystkreft. Nå gjelder det å finne metoder for å utrydde stamcellene, som fornyer seg selv gjennom hele livet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske forskeren Max Wicha fra universitetet i Michigan la fredag fram sine siste kreftstamcelleforsøk under brystkreftsymposiet i Molde i dag.

- Om to-tre år vil vi forhåpentligvis være i gang med kliniske studier for å se om vi klarer å rydde kreftstamcellene av veien, fortalte Wicha.

Tidligere har man trodd at alle kreftcellene var like viktige. Nå antar forskerne at slike kreftstamceller, som kanskje bare utgjør 1-10 prosent av kreftsvulsten, kan være opphavet til hele svulsten. Det ser også ut til at det er disse cellene som sprer seg til andre organer, og at de kan være vanskeligere å utrydde enn andre kreftceller.

- Når vi i dag ser at svulsten minker med tradisjonell kjemoterapi, vet vi ikke om den også rammer stamcellene. Vi kan jo håpe at vi i fremtiden klarer å utvikle tester som kan avsløre om det er kreftstamceller igjen etter behandlingen, sier overlege Tone Ikdahl Andersen ved kreftavdelingen på Ullevål universitetssykehus.

(NTB)

Powered by Labrador CMS